Coraz więcej Polaków interesuje się ogrodnictwem. Szukają ciekawych roślin, śledzą nowości, wracają też do starych, nieraz zapomnianych. Jedną z nich jest dereń jadalny. Warto go wprowadzić do swojego ogrodu, bo jest nie tylko piękny, ale i bardzo pożyteczny.

Ozdobna i jadalna

Dereń jadalny to wyjątkowo ciekawa roślina. W naturze jest dużym krzewem, może mieć nawet 6 – 8 m wysokości. Dzięki sztuce ogrodniczej może też osiągać formę drzewa. Dereń kwitnie bardzo wczesną wiosną, zanim jeszcze wypuści liście. Zebrane w baldachy żółte kwiaty są nie tylko wyjątkowo dekoracyjne, ale także miododajne. Jesienią krzew derenia zdobią owoce o ciekawym kształcie i barwie, które można znakomicie wykorzystać w kuchni. Przebarwiające się liście dodatkowo zdobią krzew.

Ale nie tylko dla wartości ozdobnych warto mieć dereń w ogrodzie. Od wieków dereń jest wykorzystywany jako roślina lecznicza. Owoce dostarczają mnóstwa witamin i mikroelementów i są doskonałe przy anemii oraz problemach żołądkowych (mają właściwości ściągające). Odwar z kory i liści dodany do kąpieli łagodzi bóle reumatyczne. Twarde drewno krzewu było stosowane do wyrobu kół zębatych. Sadzonki derenia oferuje prawie każdy internetowy sklep ogrodniczy.

Czy uprawa derenia jadalnego jest trudna

Dereń powinien znaleźć w każdym ogrodzie ze względu na walory ozdobne, jak i użytkowe. Uprawa derenia jadalnego nie jest skomplikowana, a sadzonki oferuje można nabyć w internetowym sklepie ogrodniczym. Ten krzew ma raczej niewielkie wymagania. Będzie rósł na praktycznie każdej glebie. Najlepiej udaje się na glebach żyznych, które są piaszczysto-gliniaste lub lessowe. Woli wprawdzie sporą zawartość wapnia, ale urośnie i na kwaśnym podłożu.

Decydując się na uprawę derenia jadalnego, trzeba mu zapewnić stanowisko słoneczne, bo jest gatunkiem światłolubnym. W słońcu będzie pięknie rósł i obdarzał dużą ilością owoców. Ta wytrzymała roślina jest też mocno odporna na mróz, choć lepiej jej nie sadzić w tzw. zastoiskach mrozowych.

Ogromną zaletą derenia jadalnego jest jego odporność na różnego rodzaju choroby i szkodniki. To zaś przekłada się na to, że nie trzeba stosować do jego uprawy preparatów chemicznych, które zwalczają choroby i szkodniki.

Podlewanie jest konieczne właściwie tylko przez kilka miesięcy po posadzeniu. Do zasilania lepszy jest nawóz organiczny, ale i tak należy go stosować dość rzadko. Cięcie derenia wykonuje się zwykle co kilka lat, tak aby prześwietlić koronę.

Najlepsze odmiany do ogrodu

Jak już wiemy, uprawa derenia jadalnego jest stosunkowo prosta. Roślina była też znana od dawna i ceniona, więc ogrodnicy stworzyli szereg różnych odmian. Różnią się one wielkością i pokrojem, czasem dojrzewania, ale przede wszystkim kolorem i wielkością owoców. Najwięcej odmian stworzono na Ukrainie, gdzie ta roślina jest wyjątkowo popularna.

Do najciekawszych odmian należą:

  • Elegantyj – wyjątkowo wczesna odmiana dorastająca do 2 m. Owoce dojrzewają już na początku sierpnia, są znakomite na przetwory.
  • Flava – stara odmiana o żółtych, deserowych owocach, o ananasowym smaku. Plonowanie średnio obfite.
  • Dublany – polska odmiana o średniej wielkości owocach, które są doskonałe na nalewki i przetwory.
  •  P5 – polska odmiana o dużych, wyjątkowo smacznych owocach, o gruszkowym kształcie.
  • Szafer – doskonała polska odmiana o bardzo długim okresie zbioru, zawierająca najwięcej cukrów, świetna na nalewki, soki i inne przetwory.

Sadzonki najlepiej kupować z dobrych gospodarstw ogrodniczych. Jeśli wybieramy internetowy sklep ogrodniczy, to tylko sprawdzony, jak ten https://www.podkarpackiesady.pl/krzewy-owocowe/100-deren-jadalny-cornus-mas-w-doniczce.html.

Co można zrobić z derenia

dereń - owoce
Źródło: Pixabay.com

Owoce derenia jadalnego miały kiedyś spore zastosowanie w kuchni. Obecnie najlepiej znana jest nalewka, czyli słynna dereniówka. Oprócz doskonałego smaku posiada ona także właściwości lecznicze. Tak przynajmniej mówią jej miłośnicy.

Dereń powinno się jednak w kuchni wykorzystywać o wiele szerzej. Doskonałe będą soki i syropy dereniowe. Warto też zrobić z derenia różnego rodzaju dżemy i konfitury.

Suszony dereń można wykorzystać do zaparzenia pysznej owocowej herbaty, która na dodatek pomoże przy chorobach gorączkowych i wzmocni organizm.

 

 

budowa przy zachodzie słońca Previous post USOS PRz – studia na kierunku Budownictwo – jakie przedmioty zdawać na maturze?
kwiaty na balkon Next post Nowoczesny balkon – jak go zaaranżować?

One thought on “Dereń jadalny – dlaczego warto go uwzględnić w swoim ogrodzie?

  1. Piliście dereniówkę? 🙂 Powiem Wam, że zastosowanie tej roślinki, jako skład szlachetnej nalewki popłaca 🙂 Mnóstwo witaminy C dla zdrowia i witalności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close